Un nou studiu făcut de Centrul Național de Securitate Cybernetică din Marea Britanie menționat de CNN, a făcut o analiză asupra conturilor care au fost sparte de hackeri în ultima vreme și a ajuns la o concluzie surprinzătoare: în continuare parolele care conțin nume personale, preferințe sau serii de numere foarte ușor de ghicit sunt în continuare printre preferatele publicului.
Cea mai populară parolă rămâne în continuare "123456", cu 23.3 milioane de conturi care o folosesc. Peste 7.7 milioane de conturi folosesc o combinație apropiată, "123456789", iar pe locul 3 la egalitate sunt "qwerty" și "password" folosite de peste 3 milioane de utilizatori.
Totul primelor 10 parole este format din:
1. 1234562. 1234567893. qwert4. password5. 1111116. 123456787. abc1238. 12345679. password110. 12345
Alte parole foarte des folosite includ nume personale ("Ashley" sau "Michael"), nume de personaje de filme ("superman" și "batman"), numele unor cluburi de fotbal ("Arsenal", "Chelsea" sau în cazul Statelor Unite "cowboyes1" - provenit de la The Dallas Cowboys un foarte popular club de fotbal american).
"Refolosirea parolelor este un alt risc care poate fi evitat și nimeni nu ar trebui să folosească parole pentru protejarea datelor sensibile care pot fi ghicite ușor pe baza preferințelor proprietarilor de conturi (ca de exemplu numele personal, data nașterii sau clubul sportiv preferat)" - a declarat Ian Levy, director tehnic în cadrul Centrului Național de Securitate Cybernetică din Marea Britanie
Cum se poate alege o parolă sigură?
Un prim pas spre protejarea datelor personale este folosirea unor parole generate aleator și schimbarea lor periodică. O parolă ușor de memorat, dar care păstrează caracterul de siguranță ar trebui să conțină minim 3 termeni generați aleator, dar și unul sau mai multe caractere speciale. Se recomandă de asemenea ca o parolă să conțină minim 10 caractere.
Un alt punct sensibil este folosirea întrebărilor ajutătoare pentru recuperarea parolelor. De exemplu, pentru un cont pe o rețea de socializare, daca alegem șă folosim un sistem de verificare bazat pe întrebări ajutătoare pentru resetarea parolei, răspunsul la întrebarile "La ce școală ai studiat?" sau "Care este orașul în care te-ai născut?" poate fi ghicit cu ușurință de cineva care cunoaște detalii despre proprietarul contului.
Folosirea unei parole ușor de ghicit ușurează foarte mult munca persoanelor rău intenționate care vor să compromita conturile personale. Pot fi pierdute date ne-esențiale precum accesul la un cont pe o rețea de socializare, dar poate fi pus în pericol și accesul la date mai importante de tipul adrese de email sau rețele ale unor organizații.
O soluție la îndemăna tuturor este folosirea unui generator de parole care va produce un șir de caractere absolut aleator. Pentru elimina problema memorării parolei se pot folosi aplicații specializate de management al parolelor precum KeePass.
Deci, dacă încă folosiți ca parola "123456" a venit timpul să o schimbați!